Ik ging er vanuit éven een balletje in elkaar te zetten, maar dat viel eigenlijk best wel tegen. Omdat het balletje gevormd wordt door allemaal vasten, wordt het een heel stevig haaksel (moet ook wel, anders komt de vulling van kunststof granulaat eruit). Dat éven haken werd al snel een uur of 3! Op het eind had ik een heel zere linkerwijsvinger, doordat ik telkens de haaknaald door de steken moest duwen. Toch even doorgezet, want het resultaat is leuk en met 1 balletje kun je niet jongleren. Inmiddels heeft zoonlief 4 balletjes in bezit, allemaal verschillend (en de meeste gemaakt van kleine restjes die ik al jaaaaaaaaaaaren had liggen, dat maakt het op de één of andere manier nóg leuker).
En toen ik met de 4e bezig was, kwam met de post de catalogus van WalzKidzz. Ik bladerde hem even door en wat zag ik tot mijn verbazing (of moet ik zeggen: frustratie) tegen op blz. 57?
Inzoooooomen:
5 Jongleerballetjes voor 4,95!
En dáár zit ik per bal 3 uur lang en mijn vingers voor zeer te haken!
Nou ja, 1 voordeel. Ik kan tenminste zeggen dat míjn balletjes zekersteweten zonder kinderarbeid en/of andere slechte werkomstandigheden tot stand zijn gekomen. En dat is bij de Walz-balletjes nog maar de vraag. Toch?
Voor wie toch ook zelf aan de slag wil, hier het patroon:
Jongleerballen (ongeveer 6 cm doorsnee)
Katoen voor haaknaald 2,5 - 3,5
Kunststof granulaat of rijst
Halve bal
* Haak een ketting van 4 lossen, vorm een cirkel door een halve vaste in de eerste kettingsteek te haken. Je werkt in spiralen. Markeer het begin met een draadje, stekenmarkeerder en veiligheidsspeld.
* Ronde 1: 6 vasten in de cirkel haken
* R2: 2v in elke steek (= 12)
* R3: 2v in elke 2e steek (=18)
* R4: 2v in elke 2e steek (=27)
* R5: 27v (=27)
* R6: 2v in elke 4e steek (=33)
* R7: 2v in elke 4e steek (=41)
* R8: 2v in elke 4e steek (=51)
* R9 - R12: 51v
* R13: 2v in elke 4e steek (63)
* R14 - R16: 63v
Haak de 2e helft. Naai de beide helften aan elkaar, laat een opening open om te vullen.
Vul de bal (eventueel met een belletje), maar niet té strak en sluit de opening.
Succes!
8 opmerkingen:
Ik moet hier wel om lachen zit je je de blaren op je vingers te haken zie je ze van 5 voor 5 euro. Maar je hebt gelijk deze zijn dan misschien niet mamavriendelijk gemaakt maar zeker wel kindvriendelijk. En daar is toch ook wat voor te zeggen. Maar ik ga er zeker mee aan de slag. Mijn kinderen houden altijd wel van eigengemaakt door moeders. Bedankt voor het patroontje.
Arme jij!!! Maar ook doorzetter hoor!!!
Jongleerballen kun je ook goedkoop bij de Axtion kopen maar zijn dan van plastic. Lang zo mooi niet als die gehaakte van jou.
Bedankt voor het patroon. Hier jongleren ze al neit meer (kids zijn 20, 18 en 16) maar ik hou zelf wel van die balletjes.
Ach, voor de blaren of het geld.....
D. heeft nu wel een paar unieke jongleerballen en vinden jongetjes dat ook niet heeeeel belangrijk?
Hoi Judith,
Ik ben via Odette haar blog op die van jou gekomen.
Wat een leuke blog heb jij. Je maakt hele leuke en mooie dingen.
Zoals de jongleerballen uit deze log, echt heel leuk geworden. En inderdaad is het waarschijnlijk dat deze een stuk kindvriendelijker zijn geproduceert dan die uit de catalogus.
Groetjes, Hannah
judith die rechter jonglerbal heb ik gemaakt van catania color nr: 0082, de kleuren van de regenboog.
Ik ga ook maar eens achter die kikker aan dat is een schatje.
Waar heb jij trouwens de balletjes mee gevult. Ik heb het met rijst gedaan, maar vraag me af of van die korreltjes (granulaat) niet beter zal zijn.
@ Irma, D. kan erg genieten van mijn maaksels. Hij is dan ook erg blij met zijn jongleerballen. Met 2 gaat het al heel aardig :o) Alleen wil hij geen wollen sokken dragen, grrrr.
@ Hannah, dank voor je reactie op mijn blog en 'creaties'. Ik ga gauw eens op jouw blog kijken.
@ Odette, in mijn balletjes heb ik kunststof granulaat. Lang geleden bij de Witte Engel gekocht voor het poppen maken. Kwam nu goed uit. Voordeel is dat ik de balletjes kan wassen als ze erg smoezelig zijn geworden. Ik had er in eerste instantie van die kleine piepschuimen balletjes in, maar na een week gooi-en smijtwerk waren de balletjes bijna plat ;o(. Weer opengemaakt en opnieuw gevuld met granulaat. In de laatste zit een deel granulaat en een deel katoenen watten (ik kwam korrels tekort). Jongleert ook goed.
Doeg,
Judith
Hoi Judith, gekke plek voor reactie maar toch. Het patroon komt uit Folk knitting in Estonia van Nancy Bush
Zoonlief heeft mij ook gevraagd om wat jongleerballen te maken.
Ik heb ze eerst maar gekocht op internet om te kijken of ie het leuk vind. Wel grappig om te zien dat jullie hetzelfde meemaken.
Ik heb ze op Jongleerballen.nl
gekocht. Ze zijn prima om te testen :-)
Een reactie posten