zaterdag, maart 29, 2008

Keek van de week - 1 - Bananenbrood

Kom ik toch net tot de ontdekking dat ik dit bericht al een week in concept had staan. Vooruit, een week te laat.....


Het zal geen verrassing zijn, ik sta graag in de keuken. Koken doe ik graag, maar bakken vind ik ook altijd een feestje. Vandaar, een nieuwe traditie voor mijn weblogje. De keek van de week (of koek of taart of...).

Een paar bananen op de fruitschaal die al behoorlijk bruin zijn, roepen om een recept voor bananenbrood (uit 'Het Complete Bak Kookboek - uitgeverij de Lantaarn). Eigenlijk is het helemaal geen brood, maar een stevige koek. Lekker bij de thee, koffie of bij het ontbijt.

Bananenbrood

Nodig:
250 gram bloem
4 theelepels bakpoeder
2 theelepels koekkruiden
1/4 theelepel zout
150 gram zachte boter
200 gram lichte basterdsuiker (ik gebruik bruine, die heb ik standaard in huis)
2 eieren, losgeklopt
250 gram fijngeprakte bananen (ong. 2 middelgrote bananen)
Mijn variatie deze keer: een flinke handvol pompoenpitten en zonnebloempitten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in (tulbandvorm doet het altijd goed)
Zeef de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en het zout in een kom. Meng het goed.
Klop de boter met de suiker met een mixer. Klop de eieren er 1 voor 1 doorheen. Klop de bananenpuree er door. Schep het bloemmengsel er rustig door. En in mijn geval de pitten. Vul de bakvorm. Bak 35 - 45 minuten, tot de koek gaar is en de bovenkant mooi gekleurd. Laat een minuut of 10 afkoelen en stort de koek uit de vorm.






Het brood (koek) is warm erg lekker, met een likje boter (echte, natuurlijk, geen wagensmeer oftewel margarine) en kan een paar dagen in een dichte bak worden bewaard.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh Judith, het lijkt me heel lekker. Misschien maak ik het morgen wel want we hebben inderdaad bruine bananen. Heb geen koekkruiden in huis, maar wel kaneel en kardemon, dus misschien doe ik dat.
groetjes, Ria

Tucana's Dream zei

bananen hebben hier de kans gewoon niet om overrijp te worden... beetje het favoriete stuk fruit van die 2 pagadders hier... maar ik denk dat ik er toch enkele in de kast ga verstoppen... ;-) dit wil ik wel eens maken...

Anoniem zei

Zo, die is lekker! Vanmiddag bij het "uitmesten" van m'n fruitschaal probeerde er een paar bananen te ontsnappen. Gelukkig had ik een vork in de buurt en heb ik ze meteen in de pan gehakt/geprakt. De rest van de ingrediënten bleek in huis (hm, niet heel verwonderlijk in dit huis), de tulbandvorm weer eens onder het stof vandaan gehaald, en voor ik het wist zat ik aan de koffie-met-bananenbrood. En dat op een doordeweekse oppaswoensdag! Heerlijk, dank voor het plaatsen van het recept! En ik ben heel benieuwd naar de komende recepten ;-)
Groetjes,
Daniëlle (trouwe lezeres ;-))

Anoniem zei

Hoi, nog een keer een reactie van mij op je bananenbrood... Hij/zij is ondertussen bekroond tot favoriete baksel hier in huis. Door man, twee dochters en het een en ander aan loslopende visite. 't Is zelfs zo erg, dat er (niet door mij!) bij de supermarkt zo bruin mogelijke bananen worden uitgezocht, want dan kunnen ze sneller in de cake...

Groetjes,
Daniëlle