woensdag, juni 13, 2007

Bijenhotel

Het was de laatste tijd weer één en al bedrijvigheid rond ons bijenhotel. Ik kreeg het bijenblok 2 jaar geleden voor mijn verjaardag van man- en zoonlief. Het is een nest- en overwinterplaats voor solitair levende bijen. De bijen leggen eitjes in de gaatjes, stoppen er voeding bij en 'kleien' het gaatje dan dicht (met zand). Zodra de larven zich zo ontwikkeld hebben dat ze zelfstandig kunnen leven, worden de gaatjes weer opengekrabbeld en kruipen de jonge bijen hun holletje uit.


Het schijnt dat elke soort bij zijn eigen gaatje kiest (afmeting en materiaal). Vandaar de verschillende afmetigen van de gaatjes. Na 2 seizoenen observatie hebben we vastgesteld dat de bijen in onze tuin een grotere voorkeur voor de stenen gaatjes hebben dan voor de rietjes.


In het midden zit een bij haar eitjes te leggen. Je ziet een geel randje (middelste gat, 3e rij van boven).

Ik blijf het een geweldig gezicht vinden, de drukte rondom het blok. Eerst kruipt een bij er (kopwaarts) in, stopt dan voeding in het gat. Even later kruipt hij er andersom in, legt een eitje en komt er weer uitkruipen. Heel grappig gezicht. Dat gaat zo door tot het hele gat (buisje) vol zit zit met voeding en eitjes, daarna maakt zij het netjes dicht met zand.

De laatste 'leg' blijft zitten tijdens de winter en komt dan in het voorjaar uit.

Er is trouwens een groot verschil in coördinatievermogen te ontdekken bij de bijen. De ene bij komt aanvliegen en kruipt gedecideerd recht op zijn eigen gat af. Terwijl andere bijen tijdenlang zoeken naar hun eigen gat (en tussendoor op hun falie krijgen als ze in een verkeerd gat willen kruipen). Tis een harde wereld, dat bijenvolk ;o)

Meer informatie over bijen en bijenkasten vind je hier. Een bijenhotel is gemakkelijk zelf te maken van een stuk boomstam of bamboe-stengels of van gedroogde berenklauw-stengels. Ik ben even de naam kwijt van de webwinkel waar mijn bijenhotel vandaan komt. Als iemand het wil weten, zoek ik het even op.

Later toegevoegd: Ik heb het adres gevonden waar mijn bijenkast vandaan komt.
http://www.waveka.nl/

4 opmerkingen:

odette zei

Wij hadden verleden jaar een hommelnest in de tuin, ook zo grappig dat af en aan vliegen van die dikzakjes. Maar ik moet eerlijk bekennen dat een bijenhotel mij niet zo trekt.

Judith zei

Hoi Odette,

Het blok hangt al 2 jaar in de tuin en we hebben nog nooit last gehad van de bijen. We hebben sowieso veel bijen in de tuin (bij-aantrekkelijke planten in de tuin). Er is nog nooit iemand geprikt hier, dus ik vind het niet gevaarlijk of zo.

Ik heb wel een zeer grote hekel aan horzels (vorig jaar hadden we die zelfs in de tuin door de hoge temperaturen). Mèn, die zijn zo agressief, dat vind ik echt eng. Ik reageer heel sterk op die steken, loop dan dagenlang met een dikke ontsteking rond die ook nog eens gruwelijk jeukt. Niet fijn ;o(

En voor wespen heb ik ook altijd wel respect. Maar bijen zijn lieverdjes (als je ze niet pest of laat schrikken).

Doeg,
Judith

Irma zei

Ik vind bijen en hommels geweldig. Als ik éénjarige bloemen zaai moeten het bijen- en vlindertrekkers zijn. Zo'n kast zou ik ook leuk vinden. Dan maar de site opzoeken!

Loes Aalders zei

Hai, ik heb ook een flink aantal bijenhotels in de tuin (na de eerste gekochte ben ik zelf gaan maken).De bijen die zo schommelen met vliegen zie ik hier ook. Ik heb gelezen dat dat degenen zijn die bijna aan het eind van hun latijn zijn (ze sterven als ze klaar zijn met eitjes leggen) en de vleugels zijn dan heel erg rafelig geworden van het vele naar binnen kruipen ;)

Groetjes, Loes