zondag, januari 27, 2008

Show me je sokken!

Lies begon, met het showen van haar collectie handgebreide sokken. Leuk om een kijkje in andermans/-vrouws la te mogen nemen. Ik kan natuurlijk niet achterblijven. Bij deze mijn huidige handgebreide sokkenvoorraad.



Statistieken:
18 Paar sokken, waaronder:
- 2 Paar van dezelfde wol (uit de ultieme begintijd van de zelfstrepende garens)
- 1 Paar enkelsokjes
- 3 Paar van handgeverfde wol
- 1 Paar van handgesponnen schapenwol (Fries melkschaap)
- 4 Paar niet door mij gebreid
- 6 Paar al minstens 3 jaar niet meer gedragen (waaronder die 4 paar niet door mij gebreide sokken, toeval??)


De bescheiden collectie van jongste. Het linkerpaar wollen sokken kreeg hij onlangs van mijn moeder, het 2e paar heb ik gebreid van handgeverfde, handgesponnen schapenwol. Éen van mijn eerste sokjes, leuk om ze nu 'in aktie' te zien.



Oudste vond het maar vreemd om al onze sokken op de foto te zetten, maar zag er even later ook wel de humor van in. Kijk maar eens naar zijn speciaal-voor-de-foto-in-verschillende-sokken-gehulde voeten :o)

De absolute winnaar hier in huis is Leo:



Bovenaan een stapeltje gekochte 'dunne' sokken die eigenlijk nooit uit de la komen. Voor de rest allemaal handgebreide sokken. Door mij en door anderen. Manlief is een dankbare afnemer. Vrijwel alle dagen wollen sokken aan zijn voeten (behalve 's zomers in sandalen ;o)

Tot slot, 2 toepasselijke foto's die ik onlangs tegenkwam op hét net.
Laatje
Rekje

vrijdag, januari 25, 2008

Vooruitgang

Hoera, we hebben weer telefoon!

Nu nog het aanrechtblad en gespackte muren (en de definitieve deurkrukken en....)

donderdag, januari 24, 2008

Deja-vu

Het stenen aanrechtblad zou hier afgelopen dinsdag worden afgeleverd....
De mannen voor het spuiten van de laatste stukken muur zouden gisteren komen....
Na 9 lange weken wachten, zou vandaag eindelijk onze telefoon worden aangesloten....

Goh, het begint op Bolivia te lijken hier :o(

zaterdag, januari 12, 2008

Sokken en stoeldoppen

Eindelijk weer eens een paar sokken af. Het breitempo ligt laag momenteel door andere bezigheden (mogen jullie 3x raden welke ;o). Maar hier dan toch, een paar sokken para mi. In een gewoon recht-toe-recht-aan vertrouwd model waar ik lekker gedachtenloos aan heb kunnen breien.




De sokkenwol komt van het Stookhok en heb ik een poos geleden geverfd in aqua/paars/zwart. Er zitten wel kleine overlappingen van zwart in het breisel, maar nergens grote 'poelen' (oké, oké, bij de tenen zit wel aan beide kanten een poeltje zwart, maar als je een beetje tactisch fotografeert, zie je daar niets van ;o).

Ik had trouwens voor maat 39 (zonder toeters en bellen) bijna 100 gram nodig. Ik had minder dan 5 meter draad over. Terwijl ik dit garen toch met naalden 2,25 heb gebreid. Zó weinig heb ik nog nooit overgehouden van 100 gram sokkenwol. Meestal kon ik er nog wel een paar kleine sokjes van breien, maar nu, helaas. Het restje bewaar ik om een eventueel slijtplek/gat mee te kunnen (laten) wegwerken. Al ben ik ook wel gecharmeerd van sommige restjessokken.




De hakken zijn verstevigd door het breien van afgehaalde steken. Het geeft ook een leuk effect (en zo verschillend per sok!). Jammer dat het tijdens het lopen zo lastig is om je eigen hakken te bekijken :o)

De foto's heb ik zelf gemaakt. Wegens een werkende man, een zwemmende oudste en een slapende jongste (wat die überhaupt kan doen met een fototoestel is een tweede). Leve de zelfontspanner. Het is trouwens nog best een klus om een scherpe foto te maken van je eigen voeten ;o)

Misschien is dít toch eigenlijk wel een beter idee:


Goh, de kleuren lijken zo veel meer te poolen (het samenkomen van dezelfde kleur(en). Aan mijn voeten valt dit helemaal niet zo op. Geukkig, want ik ben niet zo'n fan van poolende breisels (uitzonderingen daargelaten).

De laatste tijd kom ik verhipte vaak in de plaatselijke Doe-Het-Lekker-Zelf-Zaak. Gister o.a. voor nieuwe stoeldoppen (voor onder een stapeltje groenblauwe/blauwgroene houten stoelen van de kringloopwinkel).

En ineens kreeg ik een lumineus idee (nou Judith, dat lumineus valt wel mee hoor, gewoon afgekeken, waarover later meer) waar je een kleine maat stoeldop ook heeeeel goed voor kan gebruiken.



Stekenbeschermers/naaldenhouders.



Gaatje erin prikken met een hete spijker (haa, die liggen er genoeg her en der, in niet-hete toestand uiteraard), stukje elastiek erdoor halen, knoopje erin. Klaar. Precies de goede maat voor mijn korte sokkennaaldjes.

Ik gebruik nu al jaren mijn naaldenhouders die ik lang, lang geleden maakte van 2 lege fotorolkokertjes en een stukje elastiek. Omdat ik met korte naaljes breide, kon ik nergens een passende oplossing vinden ('iedereen' breide toen nog met lange naalden en de enige stekenbeschermers die ik kon vinden waren veel te groot/lang voor mijn korte naaldjes, die ik trouwens van een vriendin van mijn moeder uit Duitsland kreeg, hier in NL kon ik die nérgens vinden. Dat is nu gelukkig wel anders. Dat oude ding werkt prima, maar is best 'groot' (of beter gezegd, de kokertjes hebben veel loze ruimte). Later heb ik van spiraalkoord naaldenhouders gemaakt, maar daarmee ben je nog niet van de scherpe punten af. Tijd dus voor iets anders, iets kleiners.

Ik probeerde de site/webwinkel waar ik de sokkennaaldenhouders/ beschermers/dingesen zag te googlen, maar kan hem niet meer terugvinden. Ik weet nog dat de prijs per 3 stuks 8 Dollar was en dat ik dat een boel geld vond voor zoiets simpels. Ik was nog aan het denken over passende dopjes (viltstiftdoppen, pvc-buis-afsluiters... geen idee of zoiets überhaupt bestaat in zo'n kleine maat), tot ik dus voor de bakjes met stoelpootdoppen stond, in allerlei maten. Pling (gloeilamp-moment)!

En, ik kan het niet laten (met het risico dat ik te boek kom te staan als ongelovelijke knieperd), de totale kosten voor mijn nieuwe naaldenhouder zijn € 0,20 voor de dopjes en de verwaarloosbare kosten van een stukje glinster-elastiek uit mijn voorraad.

En nu ik even aan het Googlen ben, ontdekte ik deze site, mét uitleg. Gemakkelijker kan ik het niet maken.

Op de naalden het allereerste begin van een nieuw paar sokken voor D. Sokkenwol Fabel van Dropsgarn. Ik heb een tijdje terug 2 bollen van deze kleur aan Lucie opgestuurd, omdat het zo wonderwel kleurde bij de streng handgesponnen merino die ik haar gaf in het kader van Pay it Forward! Omdat ik de kleuren zo mooi vond en D ook, heb ik onlangs 2 nieuwe bollen van dit kleurnummer bij Wolhalla besteld.

zondag, januari 06, 2008

Slot-act

Wat klopt er niet aan dit plaatje?



We blijken zelfdenkende sloten in dit huis te hebben. De handvaten (of zijn het handvatten?) die wij het mooist vonden, waren niet op voorraad en daarom hebben verschillende deuren in huis nog een tijdelijke deurkruk. Op de badkamerdeur zit een handvat met een slot erop, met aan beide kanten sleutels.

Vanmorgen had Leo de sleutels van de overloopkant uit de deur gehaald en op de vensterbank in de badkamer gelegd. Een paar keer heen en weer gelopen, niets aan het handje. Een half uurtje later wilde ik iets uit de badkamer pakken... deur op slot. Huh? Wie heeft die deur nu op slot gedaan en waar zijn de sleutels? Jaaaa, die liggen binnen. En de deur is met geen mogelijkheid open te krijgen. Grrrr. Hoe gaan we dit oplossen? Sleutels van een ander, zelfde deurkruk in huis erbij gepakt. Natuurlijk, past niet. Kijken in de keet van de bouwvakkers of daar misschien nog een zelfde slot mét sleutels ligt. Helaas. Uiteindelijk heeft Leo de boor in het slot gestoken om de heleboel open/los te wroeten. Want het is wel erg lastig zonder badkamer (en de reservetandenborstels liggen ook in de badkamer, waar toveren we op zondag nieuwe vandaan?). Was nog een heel gedoe (boor te kort), maar al mopperend ('wie bedenkt zo'n kl*te-systeem?') ging de deur gelukkig weer open.

Je moet er toch niet aan denken hoe dit ook had kunnen gaan? Onze peuter opgesloten en wij niet bij hem kunnen. Nog erger, Leo aan het werk, ik alleen thuis (en niet zo handig met de klopboormachine.. maar misschien, dán wel?). We kregen helemaal de kriebels van het idee en hebben gelijk de sleutels uit het slot gehaald en het slot buiten werking gezet. Later bedacht mijn zus een nog erger scenario. Ik opgesloten en peuter op de overloop. Dan had ik niemand kunnen bellen en.... aaaargh, niet teveel over nadenken. En nu maar hopen dat de nieuwe deurklinken er snel zijn. Met een gewoon draaislotje voor de badkamer. Wel zo veilig.




Over naar leukere berichten. We hebben nu een doorloopdouche (mijn schoonzus noemt het steevast 'de wasstraat' ;o), omdat we wel graag samen willen douchen, maar niet van kou kleumen houden. Van de week hebben we de douchekoppen opgehangen (daarvoor was het een beetje behelpen met een losse handdouche = lastig haren wassen) en we hebben de douchees gelijk 's avonds ingewijd. Met zijn vieren onder de douche. Gezellig!

Links zie je nog net een stukje van de glazen douchewand. Gezandstraald glas en het is iets groenig. Ik vind het zo mooi. Stom hè, dat je zo blij kunt zijn met een douche?

De rest van de badkamer is nog niet af. We hebben afgelopen dinsdag (dagje naar de 'vaste wal', afspraak bij de notaris voor de verkoop van ons oude huis gecombineerd met een waslijst aan boodschappen) 2 wasbakken gekocht, maar daar moet nog een kast onder/omheen gebouwd worden. Voor nu is Fred onze redder in nood. Dit is het 3e huis waar Fred woont en eigenlijk vinden we het jammer dat Fred straks over en teveel is. In het eerste huis was hij lichtblauw (ijsblauw), in het vorige huis werd hij, zoals te zien, bordeauxrood. Fred is officieel een stereomeubel van Ikea, maar blijkt ook errug handig in de badkamer (en voelt zich vast op nog meer plekken thuis).


Op Fred een teiltje als alternatieve wasbak. Oudste heeft het als taak op zich genomen om de inhoud van het teiltje regelmatig te lozen in de wc (wonderlijk waar kinderen soms blij van worden ;o).

Nog een fijne meevaller bij de wasbakken. We vonden er 2 naar onze zin bij de Gamma ('dat zeg ik, Gamma') in Dokkum. Het waren de laatste 2 in het schap, dus hup, snel in de kar. Na Dokkum moesten we nog naar Leeuwarden, omdat er maar 2 van de benodigde maat vouwgordijnen in Dokkum waren. Bij de Gamma in Leeuwarden waren er ook 2 op voorraad en de laatste hebben we besteld. In Leeuwarden ontdekten we tot onze verrassing in de aanbiedingenhoek een zelfde wasbak als die we net gekocht hadden. Met 50% korting! Om een lang verhaal kort(er) te maken. We hebben de goedkopere wasbak gekocht en 1 van de 'volle mep' wasbakken weer teruggebracht. Jammer genoeg kregen we niet alsnog korting op de andere wasbak (met als reden dat het model bij het ene filiaal uit het assortiment gaat, vandaar de hoge korting en bij het andere filiaal niet, vandaar de normale prijs). Nou goed, we waren blij met de onverwachte korting (en op de vouwgordijnen zat ook al korting, dat stond nergens vermeld en ontdekten we pas bij de kassa). Grappig is dat, blij zijn met korting, terwijl je voor een kapitaal aan spullen staat af te rekenen ;o)

Nog meer leuks. Bij de post de afgelopen tijd. Als eerst een doosje uit Warnsveld.



Met mijn favoriete sokkenwolletjes (de Meilenweit is momenteel in de uitverkoop bij Wolhalla). Én een setje van mijn favoriete sokkennaalden, Knitpicks. Scherp, glad, metaal. Ik had al een tijdje 2 maten in huis (2,25 en 2,5), gekocht in Engeland en nu ze eindelijk ook in Nederland worden verkocht, heb ik gelijk een set gekocht. Nu heb ik fijn een dubbele set in de meest gebruikte maten (voor het breien van 2 sokken tegelijk) en nog meer maten van dit fijne merk.

En net na de verhuizing kwam er een grote doos mijn kant op (een verhuisdoos, hoe toepasselijk :o), met daarin een lang gewenste kaardemolen van Louët. Weer iets van mijn wensenlijstje geschrapt. Ik heb zo'n zin om ermee aan de slag te gaan, maar stel het nog even uit tot er minder nuttiger-dingen te doen zijn hier.



zaterdag, januari 05, 2008

Sinaasappel

Nog even snel een blogje schrijven en dan kruip ik fijn in bed. De eerste nacht in onze eigen slaapkamer. Niks master-bedroom, gewoon die van pappa en mamma ;o)

We hebben hard gewerkt de afgelopen dagen en zijn best tevreden over wat er nu klaar is. Volgende week moet Leo 3 dagen op cursus en de rest van de week werken. Ik verwacht niet zoveel te kunnen doen als ik alleen thuis ben met de jongens. Ik hoop de dozen en tassen met kleren uit te kunnen pakken. Ik vind het altijd zo bar ongezellig als Leo een paar nachten van huis is, maar gelukkig heeft zich al een vrijwilliger gemeld om mijn 'slaapje' te zijn volgende week, oudste zoon verheugt zich daar nu al op, dus dat komt helemaal goed. Jongste heeft nog geen idee welke kansen er liggen als pappa niet thuis is, maar dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren. Dan wordt het toch een beetje krap, het 'grote bed' is maar 1,40 breed. Slepen we gewoon een matrasje bij op de kamer en dan om en om, of zo.



Gisteren hebben we een houten vloer gelegd op onze slaapkamer. Als volleerde parketteurs (nou ja, dat is ook niet zo moeilijk met een click-vloer...). Eigenlijk vormen Leo en ik best een goed klusteam. Leo is erg handig, ik ben een pietlut. Hij is van het overzicht, ik van de details. Hij van het zware werk, ik van het priegelen. En ook, Leo sjouwt een kast en ik geef aanwijzingen 'iets naar links, nee sorry, toch iets naar rechts' ;o). En we kunnen samen klussen zonder ruzie te maken en dat is, als je naar een aflevering van Het Blok kijkt, toch niet echt vanzelfsprekend ;o)



Dankzij de bijenwas van Auro hing er een zeer aangename subtiele sinaasappellucht op de bovenverdieping na het 'wassen' van de vloer. Ik had nog nooit met Auro gewerkt, maar wat een fijn produkt om mee te werken. En de vloer ziet er prachtig uit. Ik ben er zo blij mee.



Zijn de 'knikken' in het dak te zien op de foto? Ons huis heeft een bijzondere dak-constructie (waarvan ik nu even niet op de naam kan komen, grrrr) en in onze slaapkamer zie je die heel mooi terug.

De foto geeft ook een mooi doorkijkje naar de overloop, waar we nog veel moeten doen. De kastenwand (wát een ruimte, heerlijk) gronden en verven, houten vloer leggen (nu ligt er een stuk rest-zeil voor het stof).

Maar de vloer was niet het enige dat we hebben gedaan. Gordijnen in de kamer en keuken (oké, eerlijk is eerlijk, de helft hangt nog maar), lampen, de deurbel (heuse ouderwetse trekbel), douchekoppen (yep, 2) en oninteressante-maar-toch-handige dingen als wcrol-houders, handdoekhaakjes en zo. Er was meer, maar dat ben ik nu even kwijt. Tijd voor mijn bedje (in mijn nieuwe nog licht naar sinaasappel geurende slaapkamer, hoera!).

donderdag, januari 03, 2008

Met stip!

Is dit toeval of heb ik gewoon een gruwelijke stippentic?



2 Boodschappentassen die ik al eeeeeeuwen heb. De laarzen die ik gister heb gekocht (eindelijk, laarzen, leuke, die passen!). Bovenop het gordijn van de badkamer dat ik zonet op maat heb zitten knippen en van ringen voorzien (het hing sinds de verhuizing al voor het badkamerraam, te lang en aan lelijke haakjes, maar goed, wij konden uit het zicht douchen en daar ging het om ;o).

We hebben heel veel gedaan in huis vandaag. Daarover een apart logje (mét foto's voor de liefhebbers). Morgen of zo. Ik ga nu eerst, moe-maar-voldaan, naar bed.