dinsdag, november 20, 2007

Pay it forward

Iemand nog een leuke Nederlandse vertaling voor dit fenomeen in de aanbieding?

Pay it forward!

Ik las hierover op de weblog van Sarah en vond het zo'n leuk initiatief dat ik niet lang hoefde na te denken voor ik besloot mee te doen. En dat wil wat zeggen, want verder hield en houd ik me altijd ver van alles wat ook maar enigzins op een kettingbrief lijkt. Maar dit vind ik zo'n leuk idee dat ik nu mijn principes even volledig laat varen ;o).

Wat houdt deze 'doorgeef'-aktie in? Eigenlijk is het een sneeuwbal-effect van iets leuks/aardigs voor een ander doen, zonder er zelf iets voor terug te verwachten. Gewoon omdat het fijn is om te geven en iemand blij te maken. Het principe is gebaseerd op de film 'Pay it forward', een mooi utopisch verhaal over de wereld verbeteren en dan bij jezelf beginnen. Een jongen op school bedenkt voor maatschappijleer een soort kettingbrieftheorie: indien hij iets échts goed doet voor drie mensen, dan moeten die drie mensen ook weer iets échts goed doen en dan heb je na verloop van tijd een ideale wereld waarin iedereen elkaar helpt!

Maar goed, hoe gaan we dit in de praktijk brengen? De eerste 3 mensen die een berichtje (met emailadres of weblog voor de bereikbaarheid) achterlaten dat ze mee willen doen met dit fenomeen krijgen van mij een kadootje. Wat dat zal zijn, weet ik nog niet. Waarschijnlijk iets zelfgemaakts (kan gebreid, gehaakt, genaaid of iets anders zijn) of iets wat ik voor je koop. Het gaat niet om iets gigantisch, maar ik probeer iets te maken of te kopen dat bij je past. Daarvoor is het natuurlijk wel handig als ik je een beetje kan leren kennen door je weblog/website. Dus helaas voor blogloze mensen. Met je aanmelding beloof je zelf ook weer iets te maken/doen/kopen/geven aan 3 mensen. Pay it Forward! Ik kan natuurlijk niet controleren of je dat daadwerkelijk zult gaan doen, maar daar ga ik gewoon vanuit (anders komt die betere wereld er natuurlijk nooit... :o).

Door de drukte rondom de bouw van ons nieuwe huis en de verhuizing eind dit jaar, kan ik niet garanderen dat je je kadootje nog dit jaar zult krijgen. Misschien wordt het ook wel begin 2008. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet... dat beloof ik.

Dus, wie doet er mee?


Ik doe mijn best om het logo van 'Pay it Forward' in dit blogje te plaatsen, maar tot nu wil het niet zo lukken ;o(

11 opmerkingen:

Myrthestiek zei

Leuk, ik doe mee. Zal nog even hard bedenken hoe dit leuk in het Nederlands te noemen.

Groetjes Tessa

Petrouchka zei

Leuk leuk ,
Ik doe graag mee.
Ben benieuwd hoe we dit leuk idee in het nederlands gaan noomen , misschien droom ik wel iets leuks !

Groetjes , Petrouchka

lucie sollie - van asperen zei

ik vind het ook leuk. Het is zo leuk om zelf kadootjes te maken, gewoon leuke dingetjes om weg te geven. Daar ben ik toevallig net mee bezig, dus dat komt al goed uit.

groetjes Lucie

Lizet zei

Haha, en zoals eerder, ben ik alweer de vierde die dit leest! Je hebt je 3 mensen al... Wel heel erg leuk om te doen!

Judith zei

Hoi Tessa, Petrouchka en Lucie,

Leuk dat jullie mee willen piffen. Ik ga alvast nadenken waarmee ik jullie blij zou kunnen maken (er borrelen al wat ideetjes op...). Ik ga eerdaags jullie weblogs afschuimen. Wordt vervolgd.

Hoi Lizet,

Ik denk niet dat de wereld er slechter van wordt als ik 4 mensen ga piffen. You're in. Als je wilt. En anders wil ik sowieso graag je adres hebben. Waarom? Daarom! Of zoals mijn vader altijd zei: je moet niet zoveel vragen stellen om deze tijd van het jaar :o)

Doeg,
Judith

Myrthestiek zei

Hoi Judith,

ik heb het bericht of de PIF op mijn blog gezet. Hopelijk gaan we er in NL ook warm voor lopen :o).

Groetjes Tessa

Lizet zei

Hoi Judith,

Ik PIF graag mee, als je dat inderdaad geen probleem vindt. Ik had me al bij een andere blog ingeschreven eerder, maar nog steeds niets op mijn blog gezet... vanwege wat tijdsgebrek, maar vooral ook vanwege die button. Ljkt me interessant, eens kijken of ik starks 6 mensen krijg die mee willen doen.

fam Sollie zei

O leuk! Ik heb eens een ruiltje met je gedaan en ik gebruik het tasje dagelijks! Dus ik heb er alle vertrouwen in, sterker nog, ik ben supernieuwsgierig...maar ik zal mijn geduld bewaren en rustig afwachten.
Ik vind het in iedergeval leuk dat ik met jou mag piffen...

groetjes Lucie

odette zei

Wat een leuk idee.....

Olga zei

Hoi! Ik heb een stukje van jouw vertaling gepikt en op mijn blog gezet, mag dat?
leuke blog heb je trouwens!

Lucie zei

Oh Judith, wat heb je mij verwend!!! ik ben echt héééélemaal gelukkig!!!! ik zal er morgen een blogje van maken.
En dan net op pakjesavond! ik ben dus echt hééééél blij.

groetjes Lucie