zaterdag, januari 12, 2008

Sokken en stoeldoppen

Eindelijk weer eens een paar sokken af. Het breitempo ligt laag momenteel door andere bezigheden (mogen jullie 3x raden welke ;o). Maar hier dan toch, een paar sokken para mi. In een gewoon recht-toe-recht-aan vertrouwd model waar ik lekker gedachtenloos aan heb kunnen breien.
De sokkenwol komt van het Stookhok en heb ik een poos geleden geverfd in aqua/paars/zwart. Er zitten wel kleine overlappingen van zwart in het breisel, maar nergens grote 'poelen' (oké, oké, bij de tenen zit wel aan beide kanten een poeltje zwart, maar als je een beetje tactisch fotografeert, zie je daar niets van ;o).

Ik had trouwens voor maat 39 (zonder toeters en bellen) bijna 100 gram nodig. Ik had minder dan 5 meter draad over. Terwijl ik dit garen toch met naalden 2,25 heb gebreid. Zó weinig heb ik nog nooit overgehouden van 100 gram sokkenwol. Meestal kon ik er nog wel een paar kleine sokjes van breien, maar nu, helaas. Het restje bewaar ik om een eventueel slijtplek/gat mee te kunnen (laten) wegwerken. Al ben ik ook wel gecharmeerd van sommige restjessokken.
De hakken zijn verstevigd door het breien van afgehaalde steken. Het geeft ook een leuk effect (en zo verschillend per sok!). Jammer dat het tijdens het lopen zo lastig is om je eigen hakken te bekijken :o)

De foto's heb ik zelf gemaakt. Wegens een werkende man, een zwemmende oudste en een slapende jongste (wat die überhaupt kan doen met een fototoestel is een tweede). Leve de zelfontspanner. Het is trouwens nog best een klus om een scherpe foto te maken van je eigen voeten ;o)

Misschien is dít toch eigenlijk wel een beter idee:


Goh, de kleuren lijken zo veel meer te poolen (het samenkomen van dezelfde kleur(en). Aan mijn voeten valt dit helemaal niet zo op. Geukkig, want ik ben niet zo'n fan van poolende breisels (uitzonderingen daargelaten).

De laatste tijd kom ik verhipte vaak in de plaatselijke Doe-Het-Lekker-Zelf-Zaak. Gister o.a. voor nieuwe stoeldoppen (voor onder een stapeltje groenblauwe/blauwgroene houten stoelen van de kringloopwinkel).

En ineens kreeg ik een lumineus idee (nou Judith, dat lumineus valt wel mee hoor, gewoon afgekeken, waarover later meer) waar je een kleine maat stoeldop ook heeeeel goed voor kan gebruiken.Stekenbeschermers/naaldenhouders.Gaatje erin prikken met een hete spijker (haa, die liggen er genoeg her en der, in niet-hete toestand uiteraard), stukje elastiek erdoor halen, knoopje erin. Klaar. Precies de goede maat voor mijn korte sokkennaaldjes.

Ik gebruik nu al jaren mijn naaldenhouders die ik lang, lang geleden maakte van 2 lege fotorolkokertjes en een stukje elastiek. Omdat ik met korte naaljes breide, kon ik nergens een passende oplossing vinden ('iedereen' breide toen nog met lange naalden en de enige stekenbeschermers die ik kon vinden waren veel te groot/lang voor mijn korte naaldjes, die ik trouwens van een vriendin van mijn moeder uit Duitsland kreeg, hier in NL kon ik die nérgens vinden. Dat is nu gelukkig wel anders. Dat oude ding werkt prima, maar is best 'groot' (of beter gezegd, de kokertjes hebben veel loze ruimte). Later heb ik van spiraalkoord naaldenhouders gemaakt, maar daarmee ben je nog niet van de scherpe punten af. Tijd dus voor iets anders, iets kleiners.

Ik probeerde de site/webwinkel waar ik de sokkennaaldenhouders/ beschermers/dingesen zag te googlen, maar kan hem niet meer terugvinden. Ik weet nog dat de prijs per 3 stuks 8 Dollar was en dat ik dat een boel geld vond voor zoiets simpels. Ik was nog aan het denken over passende dopjes (viltstiftdoppen, pvc-buis-afsluiters... geen idee of zoiets überhaupt bestaat in zo'n kleine maat), tot ik dus voor de bakjes met stoelpootdoppen stond, in allerlei maten. Pling (gloeilamp-moment)!

En, ik kan het niet laten (met het risico dat ik te boek kom te staan als ongelovelijke knieperd), de totale kosten voor mijn nieuwe naaldenhouder zijn € 0,20 voor de dopjes en de verwaarloosbare kosten van een stukje glinster-elastiek uit mijn voorraad.

En nu ik even aan het Googlen ben, ontdekte ik deze site, mét uitleg. Gemakkelijker kan ik het niet maken.

Op de naalden het allereerste begin van een nieuw paar sokken voor D. Sokkenwol Fabel van Dropsgarn. Ik heb een tijdje terug 2 bollen van deze kleur aan Lucie opgestuurd, omdat het zo wonderwel kleurde bij de streng handgesponnen merino die ik haar gaf in het kader van Pay it Forward! Omdat ik de kleuren zo mooi vond en D ook, heb ik onlangs 2 nieuwe bollen van dit kleurnummer bij Wolhalla besteld.

9 opmerkingen:

lucie sollie - van asperen zei

O die kleur fabel is zó mooi!!! ik kan me voorstellen dat je gauw weer nieuw hebt besteld, haha... ik ben bezig met de firestarter, wordt erg mooi! van de handgesponnen wol wil ik eigenlijk een sjaal ofzo maken. maar ik heb nog geen patroon, misschien de moebius met gaten, maar ik moet nog even kijken of dat gaat passen. ik moest eerst mijn clapotis afbreien, die heb ik gisteren net afgebreid...dus wie weet zie je het binnenkort!

gr Lucie

Breimuis Line zei

Heel goed idee van je met die stoelstoppen. Ga ik zeker namaken. Op naar de doe het zelf.

Irma zei

Prachtige sokken!
Winkeltje beginnen?

Petrouchka zei

Ik vind j de sokken echt prachtig , mooi kleurverloop (ben ook niet meer zo van de streepjes , meer van het wilde zeg maar )...
Enne , die tip met die doppen ga ik vast eens proberen te kopieeren ...

Groetjes , petrouchka

Olga zei

mooie sokken!!
ben pas sinds kort op de hoogte wat poelen is, maar meet/bereken jij dan van te voren hoe je gaat verven? Of is er een heel goed boek wat je me kan aanraden?
handige dopjes!

odette zei

Wat een slim idee die stoelpootdopjes. Ik heb zelf van die houte dopjes met blauw elastiek (worden niet meer gemaakt en best wel prijzig). Heb al diverse dingen geprobeert om ze na te maken(verassingsei en ook fotoroldoosjes), maar stoelpootdopjes was ik nog niet opgekomen, da´s een heel mooi maatje. Ik ga je naapen .....op naar de doe het zelf dus van de week.

Tucana's Dream zei

Net als Olga ben ik wel benieuwd hoe je dat juist doet ja... of is het eerder gokken en hopen?
Ik ben nu een paar kousen voor ons mama haar verjaardag aan het breien, ook handgeverfd en heel veel geluk mee gehad dat ze zo leuk uitkomen... Poelen is ook niet meteen iets van mijn favoriete dingen, hoewel dat wel mooi kan zijn als het niet te veel is...
Zo heb ik bijvoorbeeld sokken voor de kindjes gebreid waar al het geel aan de helft van een sok kwam en het blauw aan de andere helft, verschrikkelijk!!!
Ik heb ook al wel ondervonden dat het goed kan zijn dat de sokken van ons mama nu leuk zijn, maar dat diezelfde kleuren bij kindersokjes volledig poelen! Eik dus, ik vind het vreselijk dan.

Om het verhaal kort te houden, als je een truk weet om op voorhand al uit te rekenen hoe je de wol het beste verft, laat het alsjeblieft weten...

Ik hoop momenteel dat de spidermansokken voor mijn broertje leuk gaan worden, zonder dat poelen...
handgeverfd in rood, blauw en zwart en echt spiderman-achtig! Ik hoop echt dat ze leuk gaan worden!

moederrobben zei

Dank je wel voor de tip van de stoelpootdoppen! Ik had er nog liggen die te klein waren voor de stoel en dus alleen in de weg lagen. Ik heb meteen allevier de doppen verbruikt en met zilveren elastiek zijn zwarte doppen best chique. Ze zijn al in gebruik!
Groetjes, Sandra Robben

Myrthestiek zei

De sokken zijn prachtig geworden. Leuke tip de stoeldoppen, ik hou altijd wel van zulke uitvindingen. Hier wordt eigenlijk alleen rondbreinaalden gebruikt, maar mocht het nog eens veranderen dan hoop ik de tip nog te weten ;o).