donderdag, juni 19, 2008

Zomer in een flesje

Vorige week schreef ik een bericht over mijn recente verfsels en vlierbloesemlimonade (en ja, er zat een verband tussen die 2), compleet met foto's. Maar tijdens het bewerken, ging er iets mis en tjoep, heel het bericht verdwenen in cyberspace (het enige dat overbleef was een opgeslagen versie met alleen de letter n :o(

Voor nu dus even alleen het recept voor vlierbloesemlimonade, het kan nog net. Straks zijn de vlieren uitgebloeid en moet je weer een jaar wachten.




Vlierbloesemlimonade

Pluk een mand of emmer vol vlierbloesemschermen (let op: niet van de soort met de bonte bladeren, die zijn niet geschikt). Dus gewoon van de huis-tuin- en keukenvlier die je overal tegenkomt. Kijk ze na op spinnetjes en andere onregelmatigheden. Knip eventueel de grootste stelen af (scheelt ruimte in je pan, maar nodig is het niet). Stop de schermen in een grote pan of emmer en giet er water op, zodat de schermen onder staan (leg er eventueel een deksel op om ze ónder te houden). Laat het een nacht staan. Je kunt de boel ook (au bain marie) verwarmen, gedurende 2 uur, maar dat maakt het wat mij betreft onnodig omslachtig.

Giet het water door een zeef. Als je heldere limonade/siroop wilt maken, kun je het beste het water door een koffiefilter gieten. Anders blijft er stuifmeel in het water achter, waardoor de limonade een beetje troebel kan worden. Voor de smaak maakt het geen verschil, enkel voor het oog.

Check hoeveel water je hebt. Standaardregel is: voor elke liter vocht gebruik je 1 kilo suiker.
Nu kun je citroensap (en eventueel citroenzuur) toevoegen, voor de smaak en conservering. Citroenzuurkorrels koop je bij de drogist, gebruik 1 eetlepel per liter vocht. Je kunt een verse citroen uitpersen of een flesje gebruiken. In een flinke pan vocht knijp ik een heel flesje citroensap leeg.

Ik breng het vocht aan de kook en voeg dan al roerend de suiker toe. Je kunt ook de suiker in het koude vocht doen en dan de boel opkoken, maar mijn ervaring is dan dat je goed moet roeren, anders kan de suiker onderin de pan aanbranden. Ik werk dus liever 'andersom'.

Zet voldoende schone flessen (en bijbehorende metalen doppen/deksels of rubber afsluitdopjes) klaar. Schoon werken is echt heel belangrijk om bederf te voorkomen. Kook daarom bij voorkeur de flessen uit met een beetje soda (niet te veel, want het geeft dan een wittige aanslag). Goed heet afspoelen en op de kop op een schone theedoek wegzetten tot je ze vult.

Glazen potten kun je trouwens geweldig goed schoonmaken in de afwasmachine. Bij flessen werkt dit jammer genoeg minder goed, omdat de hals te smal is om goed schoon te worden gespoeld. Die maak ik dus altijd handmatig schoon.

Laat het vocht even goed doorkoken en vul dan de flessen. Een trechter is onmisbaar. Sluit de flessen direct na het vullen en zet je een minuut of 5 op de kop (om omvallen te voorkomen, kun je ze bijvoorbeeld in het vergiet zetten dat je gebruikte om het water op te vangen en in mijn geval nog steeds op het aanrecht staat :o).

Zet de flessen (let op: heet!) na die 5 minuten weer rechtop, op een theedoek (om je aanrecht te beschermen en een te groot temperatuursverschil te voorkomen). Af laten koelen, etiketje erop. Zoek een donkere, droge plek in huis om de flessen te bewaren (trapkast, keukenkast). Geniet van je inmaak!
De flessen zijn sowieso een jaar te bewaren, maar mijn ervaring is dat ze veeeeel langer goedblijven. Hoe schoner je werkt, hoe minder kans op bederf. Je ziet trouwens al snel of er iets mis is gegaan met de inhoud (doordat de limonade licht/doorzichtig is). Als er ondefinieerbare flarden in rondspoken, kun je het beter niet meer drinken :o)

Vlierbloesemlimonade gebruik je als ranja, je lengt het aan met water (of karnemelk, mijn all-time favoriet op warme dagen). Het smaakt zoals de vlieren ruiken. Zomer in een fles!
Voor wie het leuk vindt, ik heb ook een recept voor vlierbloesempannekoekjes. Heel simpel, heel lekker, heel zomers. Roept u maar, dan tik ik het over.

4 opmerkingen:

Alice zei

Bedankt voor het recept! Nu hier in de omgeving eens gaan zoeken naar vlier.

Irma zei

Down mammory lane (ik probeer naar mijn moeder te verwijzen die vlierbloesem en vocht in emmers deed en er in slaagde bier van te maken, met alle knallende flessen vandien)
Heb ik bij jou -toen in Mierlo- het toen ook niet gedronken?

Judith zei

Hoi Irma,

Mierlo, inderdaad, toen hadden we vlierbloesemlimonade mee.

Vlierebier lijkt me reuzeleuk om te maken, jammer genoeg lust ik geen bier (of wijn, lijkt me ook zo leuk om zelf te brouwen).

Doeg,
Judith, met weinig kans op een alcoholprobleem :o)

lucie zei

O dat klinkt lekker! ik moet toch eens met de snoeischaar op pad...

gr Lucie