donderdag, juni 19, 2008

Orde, orde

De afgelopen tijd is er ongemerkt (ach, wie hou ik voor de gek, het ging natuurlijk doelbewust) nogal wat spinbaar materiaal mijn hobbykamer ingeslopen. Van ons textiel-uitje en bezoek aan Hawar bracht ik wat Tussah- en Moerbeizijde mee en een mengsel van katoen met Tussah. Oh ja en een stukje wollen naaldvlies om eens mee te spelen.Poging 1, met opliggende 'vlammetjes' van wol en zijde.

Hawar heeft een fantastisch assortiment, je zou me er een dag op kunnen sluiten, ik keek er mijn ogen uit. Volop inspiratie. Jammer genoeg zijn hun prijzen erg hoog, dus ik heb me ingehouden (ik weet dat de meeste materialen elders goedkoper zijn te verkrijgen). Ik heb staan lekkerbekken voor de kast met Noro-garens. Maar nee, niets meegenomen. Ik heb nog 2 bollen Noro Kureyon liggen en verder geen concrete plannen voor de andere garens. Maar die kleuren, die mengsels, jummie. Wat ik verder nog wel meenam, is het boekje: Wild van Vilt (foto elders in dit blogje) en een zakje restbollen.
Alle bollen waren ongelabeld, dus ik heb even een brandproef gedaan voor een snelle determinatie van de garens. De roze fikt als een gek, dus dat is zo synthetisch als maar kan. De paarse is een katoenen bandjesgaren. In de bovenste pluizige bollen zit mohair. En de onderste 4 bollen is alpaca (wellicht gemengd met wol). Ik weet nog niet wat ik ermee ga maken, maar er stond zo'n aanlokkelijk prijsje op de zak, dat ik het niet kon laten liggen. Ik bedoel maar, 4 bollen alpaca is geen straf om in huis te hebben. En de rest komt ook wel op, ooit. En anders geef ik het aan iemand die er wel een passende bestemming voor heeft.

Ik moest erg lachen toen A, de vriendin van mijn moeder zei: 'Zij zijn op deze manier van hun restanten af en wij zitten ermee'. Inderdaad, zo werkt het. En we trappen er nog in ook ;o)

De 2 andere 'punten' van ons reisprogramma zijn beslist een paar woorden waard. De eerste was de weefkunst-tentoonstelling in de Kijkzaal van de Bibliotheek in Wolvega. Die, ik moet het toegeven, geweldige dingen omvatte. Ik zag het niet zo zitten, een weefexpositie, dus had mijn vader meegelokt naar de plaatselijke kringloopwinkel. Toen die dicht bleek te zijn, zijn we toch de bibliotheek ingelopen en daar werd ik blij verrast. Prachtige dingen hingen en stonden er. Kunstwerken, mooi, mooi. Ik zou er zo een aantal van in huis willen hangen en zetten.

Daarna gingen we naar een expositie van handgemaakte kleding en gebruiksvoorwerpen uit (een deel van) China. Het was in het museum in Vledder (valse kunst, moderne glaskunst, etsen, enz.Mijn hemel, wat een priegelwerk. Honderdduizend miniscule borduursteekjes, bandweefseltjes in naaigaren-dikte. Prachtige foto's. Indigo-geverfde kleding. Mooi, prachtig, geweldig. Dat dit allemaal door mensenhanden is gemaakt, ik was onder de indruk.
Het jasje links is handgeverfde indigo dat na het verven met een houten hamer is bewerkt. Daardoor wordt de stof ahw gepolijst en krijg je een prachtige glans. En de kleur, zo diep, bijna zwart. Mooi hoor.

Van ons 'schoolreisje' terug naar de binnen gestroomde (spinbare) materialen. Ik heb vanmiddag de boel eens wat geordend, in gripzakken gedaan én gelabeld, want ik begon het overzicht te verliezen. Eerst denk je dat je alles wel kunt onthouden, maar op een gegeven moment raak je toch de draad kwijt tussen al je vezels. Als ik wil spinnen, kan ik kiezen uit:
- Bluefaced Leicester
- Polwarth
- Fijne wol met zijde
- Alpaca
- Coburger Fuchs
- Moerbei- en Tussahzijde
- Katoen met Tussah
- Romney
- Gotland (meer geschikt om mee te vilten)
- Tencel (gemaakt van houtvezel)
- Bamboe
- Soja-zijde
- Ramie
- Mohair
- Merino superwash
- Merino
- IJslandse wol
- Duitse Eiderwol

Ik heb nog een paar leuke mengsels liggen die ik zelf heb gekaard:
- Romney-zijde
- Romney-bamboe

Van sommige materialen heb ik maar een kleine hoeveelheid, gewoon om te kijken hoe het spint en waar ik het voor kan gebruiken. Sommige wol heb ik al geverfd en de Romney-zijde heb ik gekaard met geverfde zijde. Ik kan zo genieten van de bak met al mijn 'wolletjes', ik vind het zo'n mooi gezicht, al die soorten, al die kleuren, al die mogelijkheden.

De boekenkast is ook 'iets' uitgebreid de laatste maanden. Het spinboek kocht ik op Marktplaats. Wild van Vilt bij Hawar. De rest bij Bol (deels voor kadobonnen). Ik vul voor Nipo online enquetes in en daarmee spaar ik voor Bol-bonnen. Ik kreeg er laatst 4 tegelijk en die wilde ik verzilveren voor een aantal boeken van mijn wensenlijstje. Netjes de boeken besteld, bestelling bevestigen en je dan realiseren dat je vergeten bent de codes van de kadobonnen in te voeren. Dom.... of heel slim.... want dan kun je dus nóg een keer een bestelling plaatsen.Favorite Socks
The Ultimate Sock Book
The Crafter's Companion
Knitter's Almanac
Big Book of Handspinning

Wild van Vilt
Het Spinboek (volgens mij alleen nog maar 2e-hands te krijgen)

Och jee, vergeet ik toch bijna het boek van Stephanie Pearl-McPhee: Knitting Rules!

En nu ga ik de spullen bij elkaar zoeken voor ons weekendje Achterhoek. We gaan zaterdag naar de farm- en Countryfair in Aalten. Ik heb er zoooo'n zin in. Geen idee wat er in mijn tas springt zaterdag, jullie merken het vanzelf :o)

4 opmerkingen:

jon zei

Kun je door een brandproef ook ontdekken of er Mohair of Alpaca inzit? of alleen bepalen door de snelheid van branden of er wol inzit?

Anoniem zei

Hoi Jon,

Met mohair en alpaca kun je heel goed het verschil voelen (iha is alpaca zacht een beetje pluizig. bij mohair zie je 'altijd' fijne haartjes uitsteken). Deze 2 materialen zien er anders uit en voelen ook anders aan. Kijk, de exacte samenstelling weet ik niet, maar dat is bij zo'n restant ook niet zo heel belangrijk.

In het boek van de Yarn Harlot 'Knitting Rules' staat een heel mooi overzicht van de eigenschappen van materialen en hoe je ze kunt determineren. Misschien ga ik dat er nog eens naast leggen om te proberen wat preciezer achter de 'aard' van de draad te komen.

Maar de brandproef is altijd een snelle, eerste test die al veel vertelt. Ruik het verschil maar eens tussen wol, katoen en iets synthetisch.

Doeg,
Judith

Jon zei

Dank je, weer zo'n boek wat dan mooi op mijn verlanglijstje geplaatst kan worden!

annita zei

Wat een heerlijke voorraad!! Zo fijn om uit dit alles te kunnen kiezen!! Mag ik vragen waar je de supewash merino vandaag hebt? Ik heb geen idee waar ik dat zou kunnen kopen.