zaterdag, februari 07, 2009

Een sok in 2 richtingen

Of: is dat niet een heel erg kort boordje??Nee, hier wordt het beste van 2 manieren van sokken breien gecombineerd.

Ik brei het liefst sokken van de boord af naar beneden, maar eigenlijk is een sok van de teen af omhoog hartstikke practisch. Je breit de boord gewoon net zo lang door tot je garen op is. En blijft zo nooit met restjes zitten. Maar het opzetten van een teen vind ik gewoon best een priegelwerkje. En mijn meerderingen vind ik minder netjes en strak dan mijn minderingen. En telkens twijfel ik wanneer ik met de spie moet beginnen om de sok de gewenste lengte te geven. Kortom: genoeg redenen om het liefst te beginnen bij de boord en dan heerlijk zonder patroon of aanwijzingen de sok te breien.

Maar er is natuurlijk nog een manier (naast overdwars gebreide sokken, maar daar begin ik niet aan, want ik heb een hekel aan zomen naaien/mazen): de 2 - richtingen sok!

Je begint met een provisional cast-on (hoe heet dat eigenlijk in het NL's?). Je haakt als het waren de opzetsteken rond je breinaald. Dan brei je de voet. Als de voet klaar is, haal je de gehaakte opzet los en zet je de steken op je breinaalden. En dan brei je de boord, net zolang als je wilt of tot je garen op is. Tadaaaa, geniaal? Ik heb dit natuurlijk niet zelf bedacht, ik kwam dit idee tegen op de six-sox-sokkenbreigroep. Toen ik het zag, was dat echt zo'n 'duh'-moment, waarom heb ik dit zelf niet bedacht? Blijkbaar zitten we toch best vast aan standaard-patronen (en dit is een mooie woordspeling als het over breien gaat :o).

De sok op de naalden is van mijn zelfgesponnen wol. Een zogenaamd VBTE-project. Van begin tot eind. Verven - spinnen- breien.Mijn eerste paar sokken van handgesponnen wol breide ik een paar weken geleden. En ik ben er zooooooo trots op. En ze zitten ook nog eens heerlijk :o)

Ik heb mezelf een opdracht voor morgen gegeven. Ik ga alle niet-afgemaakte breisels hier in huis bij elkaar scharrelen en dan beslissen welke ik af ga maken en welke niet. Het zijn er inmiddels zoveel, dat het tijd wordt om drastische stappen te ondernemen. Ik vrees dat het een klein uithaal-feestje gaat worden.... wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

Lizet zei

Dat is ook een manier! Alleen wordt bij mij de pco altijd net iets te strak, al heb ik het nog niet op die manier met sokken geprobeerd.

Ben erg benieuwd naar je uithaalfeestje. ;-)

Myrthestiek zei

Slimme manier. Nu zijn bij mij de meerderingen juist beter dan de minderingen, maar wie weet ga ik voor de fun het ook eens zo proberen :).

Mijn uithaalfeestje heb ik in december al gehad en ben "schoon" het nieuwe jaar in gegaan LOL.

Breimuis Line zei

Weer een nieuwe mannier van sokkenbreien. Dit ga ik zeker nog eens uitproberen. Ik vraag met alleen af wat het met een inbreimotief doet.