zondag, februari 01, 2009

Wolverven op mijn manier

Op verzoek een blogje over kettle-dyeing. Let wel: kettle-dyeing a la Judith. Of het officieel erg anders gaat, weet ik niet, maar het levert mij erg mooie resultaten op, al zeg ik het zelf.

Bij 'space-dyeing' breng je op vooraf bedachte plaatsen bepaalde kleuren aan. Door te spelen met afstand en kleuren, kun je zo min of meer voorspellen hoe het eindresultaat wordt. Bij 'kettle-dyeing' laat je als het ware het lot bepalen hoe het eindresultaat wordt. Je kiest een aantal kleuren, maar laat tijdens het verven de kleuren onderling lekker mengen, waardoor er meer verschillende kleuren ontstaan, waaronder soms erg verrassende.

Kettle-dyeing is heel geschikt als je met 1 kleur gaat werken en een licht-variegated resultaat wilt (verschillende tinten van 1 kleur). Zelf vind ik het het mooist als je kleuren kiest die goed bij elkaar passen en zich goed laten mengen. Ik bedoel dat je de mengkleuren ook mooi moet vinden. Wil je met bijv. rood en groen werken, of met paars en oranje, dan is het handig als je ook van bruinen houdt.

Ik heb afgelopen week op 2 manieren lontwol geverfd, beiden met acid dyes en ondertussen wat foto's gemaakt.



De voorgeweekte lontwol. De wol onder water zetten tot alle vezels door en door nat zijn. Eventueel wat azijn toevoegen.

Onderin de pan heb ik de 1e kleur (geel) aangemaakt. De wol heb ik erin laten zakken, waardoor een deel van de wol in de gele verf zat.


Met een lepel heb ik 'geplempt' op willekeurige plekken. Je ziet hier de gele kleur 'doorschemeren'.


Op temperatuur brengen. Rustig laten staan tot de meeste verf is opgenomen.




De 2e kleur er overheen gieten. Scarlet rood, een oranje-rode kleur.




Ik heb de wol omgedraaid in de pan en er nog wat bordeaux bij gedaan. Met de lepel de wol weer onder water geduwd, zodat alle wol verf heeft opgenomen. Als je te weinig water hebt gebruikt, kun je dat nu nog toevoegen, zodat er geen wol echt 'droog' staat. Maar als je in het begin al teveel water gebruikt, lopen de kleuren veel meer door elkaar en zul je dus minder verschillende tinten hebben in het eindresultaat. Als de kleuren je naar de zin zijn, deksel op de pan, vuur laag zetten en de boel rustig laten pruttelen.





In de tussentijd een 2e pan klaar gezet voor een 2e verfsel. Nu begin ik met droge wol. De lontwol heb ik in grove golven gelegd, voor een betere verfverdeling.




Onderin de pan de 1e kleur gedaan (turquoise) en de wol erbij gestopt. De 'golven' rechtop.
Vuur eronder. Geel en lime er overheen gegoten. Flink plempen met de lepel. De verf verdeelt zich minder snel, omdat de wol nog niet nat was.



Nog een beetje teal en spruce erbij gedaan. Doordat ik teveel water heb gebruikt, ben ik de blauwen in de wol kwijt geraakt. Het eindresultaat is me eigenlijk veel te groen geworden (jaaaa, er gaat ook wel eens iets mis ;o).



Wat ik graag doe, is een deel van de wol boven water houden, om een deel van de wol een diepere kleur te geven. De rest van de wol duw ik dan onder water als er dus een deel van de verf is opgenomen. Zo krijg je ook lichtere tinten van de kleuren in je wol.



Als de wol lang genoeg verwarmd is geweest, het water weer helder is geworden, kun je 2 dingen doen. De wol laten afkoelen voor je het gaat spoelen, of als je een ongeduldig type bent (zoals ik), ga je de wol afspoelen met heel heet water en dat geleidelijk kouder maken.


Ik heb nog geen verschil gemerkt in beide methoden, dus doe ik het altijd op de heet-warm-lauw-koud-manier.

De wol stop ik dan in een wasnet en centrifugeer het in de wasmachine.

Bij goed weer hang ik de wol nu op de droogmolen (bij slecht weer op het wasrekje binnen). Door de wind, krijg je de oorspronkelijke 'fluff' van de wol weer terug.


Het eindresultaat van het geel-rode pannetje:


De wol uit het geel-blauw-groene pannetje heb ik inmiddels met marine overgeverfd, omdat het resultaat me te groen was uitgevallen. Helaas ben ik er nu nog niet echt blij mee (groen is gewoon echt mijn kleur niet ;o(. Dus: mocht er iemand zijn die dit leest en toevallig dol is op donkergroenblauwtinten met een snufje lichter groen en graag een keertje met superwash Bluefaced Leicester (zaaaaaaaaalige wol) wil spinnen, dan hoor ik dat graag. Ik heb nog geen foto gemaakt, maar die stuur ik je met plezier toe. Je mag de geverfde lontwol (100 gram) tegen kostprijs van me overnemen. Ik ben trouwens ook altijd in voor een leuk ruiltje :o)

Doeg,
Judith

7 opmerkingen:

Myrthestiek zei

Ikke, ikke, ikke (oeps een beetje hebberig :) ).

De kleuren vind ik erg mooi voor Jasper. Laat maar weten wat je liever hebt centjes of een ruil.

Leuk trouwens hoe jij het doet, ga ik een keer proberen. Mijn kettle-dye heb ik totaal anders gedaan.

Groetjes Tessa

Zinzia zei

heel mooi, ik ga het direct ook eens zo proberen

Olga zei

Ha leuk om eens te zien hoe jij het doet, ik heb er ook al wat mee zitten hannessen, maar dit zijn handige tips!
Hoewel het nooit echt kan mislukken natuurlijk, behalve dan een kleurenuitkomst waar je niet van houdt..

heleen zei

he Judith, helaas spin in nog steeds niet.....maar je hebt al een enthousiaste gegadigde! Heb je enig idee of je jou methode ook kunt doen met dreamline verf? Ik begrijp uit de bijsluiter dat je die de hele nacht moet laten staan en niet hoeft te verwarmen. Of zou verwarmen de inwerktijd toch verkorten???

Monique zei

Leuk, Judith, zo ga ik het ook eens proberen, maar inderdaad, als de te veel kleuren wil doen wordt het niet mooi meer. Maar ik denk dat ik dus ook steeds te veel water gebruik, en te snel een nieuwe kleur toevoeg.
De groen blauw tinten vind ik ook erg mooi, maar ik ga wel zien wat Tessa er van spint.
Ga eerst zelf proberen te verven en dan spinnen om mijn misschien wel nieuwe spinnewiel. Morgen is de grote dag.

Myrthestiek zei

En het is MOOI en lekker ZACHT, je wilt het niet geloven :D.

Dank je wel, lieve Judith.

Groetjes Tessa

Anoniem zei

Wauw geweldig!
Dank boor de info, ga snel aan de gang.