vrijdag, april 04, 2008

Keek van de week - 3 - Rozijnenbrood met kaneel

Ik vind de reacties op 'mijn' recepten vaak zo grappig, dat ik mooi doorga met de 'keek van de week'. Voor vrienden die van de week hun gezamenlijke verjaardag vierden, bakte ik een rozijnbroodje met kaneel en suiker. De bakvorm (glazen cakevorm) kregen ze erbij :o)

Het kado viel goed in de smaak (letterlijk en figuurlijk).

Rozijnenbrood met kaneel en suiker
Dit recept gaat uit van het kneden en rijzen in een broodbakmachine. Afbakken doe je in de oven. Je kunt, als je geen bbm hebt, ook een pak broodmix gebruiken, wat extra suiker door het deeg doen en het volgens de aanwijzingen op het pak bereiden (of bloem, gist, water, zout gebruiken, maar dan moet je even zoeken naar een goed basis-broodrecept). Na de eerste rijs besmeer je het uitgerolde deeg met boter/kaneel/suiker en dan rol je de plak deeg op en leg je in een bakvorm. Je kunt het deeg dan nog een keer laten rijzen, maar in mijn ervaring is dat niet echt nodig.

Nodig:

175 ml melk
15 gram boter
3 eetlepels suiker
1 theelepel zout
240 gram bloem
2 theelepels (droge) gist
100 gram (gewelde en uitgelekte) rozijnen
25 gram zachte boter of nog makkelijk, vloeibare boter
40 gram bruine basterdsuiker
2 theelepels kaneel

Werkwijze:

Doe de eerste 6 ingrediënten in het blik van de bbm.
Stel in op wit- of zoetbrood, alleen deeg.
Voeg de rozijnen toe na de eerste kneding/piep.
Laat de boter intussen zacht worden (of gebruik vloeibare boter) en meng de suiker met het kaneel.
Vet een broodvorm van 24 cm in met boter.

Neem na het eindsignaal het deeg uit de machine en druk er lucht uit. Laat het deeg 5 minuten rusten. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ong. 20 cm breed en 40 cm lang.
Besmeer het met de zachte of vloeibare boter en bestrooi dan met het suiker/kaneelmengsel.
Rol het deeg op en leg het met de 'naad' naar beneden in de broodvorm.

Volgens het officiële recept moet je het deeg nu een uur op een warme plek laten rijzen (of een nacht in de koelkast zetten) en in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken (25 - 30 minuten, tot het brood gaar is), maar ik zet de bakvorm na het oprollen in de oven en zet de oven dan aan. De opwarmtijd is een soort verkapte rijs-tijd. Ik bak het brood iets langer dan aangegeven. Op het eind van de baktijd controleren of het brood gaar is (saté-prikker of, leuker, breinaald erin steken. Als die er droog uitkomt, is het brood gaar).

Iets af laten koelen voor het snijden.

Heerlijk ontbijtbrood, maar ook verrukkelijk bij de koffie of thee. Extra lekker met een likje echte boter.Niet alleen erg lekker, maar ook erg mooi!

(Dit is het broodje dat ik de dag na de verjaardag voor onszelf bakte)

1 opmerking:

Anoniem zei

ooh, dit brood bakte mijn moeder ook altijd! LEKKER! Ze deed dan ook nog sesamzaad op de korst.... hmmm.... jeugdsentiment.....
groetjes Greetje