woensdag, september 13, 2006

Oogsten van een postzegel

Oei oei, wat is het lang geleden dat ik hier iets schreef. Laten we het erop houden dat mijn hoofd helemaal niet naar bloggen stond de afgelopen tijd. Bij deze een (misschien halfslachtige) poging om weer wat actie in dit weblog te brengen.

Naast onze groententuin hebben we ook in de tuin bij huis wat te oogsten.


De tomatenplanten hebben last van phytophtera. Helaas, niets aan te doen. Vanmiddag cherrytomaatjes geoogst. Een aantal nog veel te groen, maar die kleuren wel na in de vensterbank. Als de tomaatjes té rood worden aan de plant, scheuren ze en rotten ze aan de plant. Zonde zonde.

De gele tomaatjes zijn gele peertomaatjes. Tijdens de voorjaarsvakantie gekocht bij de Hortus Botanicus in Haren (Groningen). Er stond nog 1 plant en die kon ik, nieuwsgierig naar dit voor ons onbekende soort tomaten, natuurlijk niet laten staan. De oogst is niet royaal dankzij de phythophtera. Ik ben snipverkouden, dus ga het proeven nog even uitstellen. Op dit moment proef ik namelijk helemaal niets.

En dit belooft een goede oogst te worden. Aan het begin van de week de druivenstruik flink gesnoeid, zodat de trossen optimaal van de zon kunnen profiteren. Nou, zon hebben ze gehad de afgelopen dagen. Je ziet de druiven per dag blauwer worden.

Jammer dat wij geen wijn lusten, het lijkt me zo leuk om wijn te maken van onze eigen oogst. Maar ja, om het voor een ander te maken is ook niet erg logisch (plus dat je niet kunt proeven of het lekker is, voor je het weggeeft).

Oeps, ben ik de peren vergeten. Mijn 2 jaar geleden gekregen perenboom hangt vol. Het is nog maar een ielig boompje en ik had nog helemaal geen peren verwacht de eerste jaren. Maar hij hangt vol, het ziet er veelbelovend uit.

6 opmerkingen:

zoetegoed zei

Leuk, je bent er weer! en met hele mooie foto's.
Wat de tomatenziekte inhoudt weet ik niet, maar het ziet er smakelijk uit. Ik ruik ze bijna..
En dan die druiven...ook al drink je geen wijn, je kunt er toch wel iets anders van maken, bv sap of gewoon opeten?
Lieve groet, Irma

Tijm zei

Ha je gaat weer bloggen!?
LEUK!!!!!!

Judith zei

Hoi Irma,

De afgelopen jaren heb ik druivenlimonade (aanlengen met water) en sap (met heel weinig suiker, zo te drinken) gemaakt. Heerlijk. De druiven zijn niet zo groot (we zijn te lui om de boel te krenten), maar wel lekker.

Hoi Tijm,

Wat een warm welkom. Ik moet weer even wennen aan het regelmatig bloggen, het zit blijkbaar niet (meer) zo in mijn systeem ;o)

Doeg,
Judith, morgen maar eens bloggen over mijn sokkenbreierij van de laatste tijd?

froukje zei

Hee Judith, je bent er weer! Echt leuk!

salamander zei

maak er druivensap van.
heb ik vorige week ook gedaan.
druiven van het steeltje plukken(steeltjes maken de sap bitter)
wassen en met aanhangend water in een pan doen.
aan de kook brengen, en dan 10 tot 15 minuten zachtjes laten koken.
stamper erdoor.
oude theedoek in vergiet, vergiet boven pan/bak.
druiven in vergiet en al roerend uit laten lekken.
naar smaak suiker toevoegen.

Judith zei

Hoi Salamander,

Het wordt waarschijnlijk ook dit jaar druivensap of -limonade.Ik ben in het trotse bezit van een moeder met een sap-pan (stoom-extrator). Ik was de druiven, kiep ze met steeltjes en al in de pan. Zet de boel op het vuur en een uur later heb ik gesteriliseerd sap. Handiger kan niet (nou ja, wél, als ik zelf een sap-pan had, dat scheelde me een ritje op en neer naar mijn ouders :o)

Groetjes,
Judith