dinsdag, juni 02, 2009

Een hoofdrol voor wol...

Man oh man, wat wás het leuk. Zaterdag in Haren, bij de Wolstudio/Natuurtuin. Een markt met als thema 'Wol in de hoofdrol' (en die naam was goed gekozen). Ik heb genoten, wát een leuke markt. Zo veel heerlijke spullen en materialen gezien en gevoeld, bijzondere creaties bekeken, creactieve mensen gesproken, verrukkelijke paprika-soep gegeten. Het weer werkte ook nog eens geweldig mee. Ik kwam er met een volle tas vandaan en een hoofd vol inspiratie. Hier kan ik nog lang op teren :o). En als het een beetje kan, ben ik volgend jaar weer van de partij.

Ondanks de camera in mijn tas, heb ik geen foto's gemaakt. Op Christien's weblog kun je een paar foto's zien die een mooi beeld geven van het geheel. Op het weblog van de Wolstudio staat een overzichtje van de deelnemers en de workshops die je er kon volgen.

Wat wilde er allemaal met mij mee naar huis?Een Wild Flyer-set voor mijn Rose-spinnewiel. Met een geweldig grote klos. Ideaal voor twijnen én voor het maken van 'gekke' garens. En 2 extra klossen, omdat 4 gewoonweg niet genoeg is. Al eerder besteld, maar afgehaald in Haren. Was nog even spannend, want het doosje was zoek. Het kwam uiteindelijk uit een gigagrote doos die verdekt stond opgesteld achter een tafelkleed onder een tafel.


Het is niet dat ik het nodig heb, maar als ik langs mooi lontwolletjes kom, moet ik voelen en dan kan ik niet voorbij lopen zonder er iets van mee te nemen. Van linksboven, tegen de klok in:

- Gekaarde, gewassen Shetland. Gekocht door mijn moeder, stukje gebietst door mij.
- Bluefaced Leicester Humbug; lontwol van verschillende kleuren BFL. Erg mooi om te verven, omdat je heel veel verschillende tinten krijgt door de verschillende basiskleuren. En Bluefaced Leicester... daar hoef ik verder niets over te zeggen. Hemels.
- Bluefaced Leicester mét zijde. Hemelser.
- Wensleydale-krullen (voor een vilt-project, geïnspireerd door de markt)
- Gotland-lokken (ook voor een vilt-project, uiteindelijk).- Een boekje over verven met plantaardige materialen.
- 2 Knutjes handgeverfde wol (sinds zaterdag is knut mijn nieuwe favoriete woord ;o)
- Wolverf Granite van Landscapes.
- 3 Vilten sleutelhangers.
- En natuurlijk, een bol sokkenwol.- Een pakketje met 6 kleuren Angelina (heel dunne kunststof 'sliertjes' die je op stof kunt strijken, maar je kunt het ook gebruiken met vilten en spinnen.
- Lucky me: kreeg ik zomaar 2 kadootjes op de markt. De vlecht geverfde lontwol kreeg ik van Tessa, voor mijn rol als spinnewielbemiddelaar? En de paars-teal-groene knut (kijk, daar wastie alweer) is handgeverfde soja-zijde. Eén van de 'nieuwe' spinbare vezels, ik kreeg het van mijn moeder als dankjewel voor een zak ruwe Polwarth (noem je gewassen, uitgeplozen wol eigenlijk nog rúwe wol?). Ik ben er eindelijk helemaal uit: werken met vieze wol is gewoon niets voor mij. Ik vind het vies voelen, ik vind het vies ruiken. Het idee van iets maken vanaf het begin, dus van vacht tot breisel vind ik heel aanlokkelijk, maar in de praktijk sla ik liever een aantal stappen over en begin ik met schone wol :o)- 2 Zakjes handgeverfde zijde in de mooiste bordeaux/aubergine-tinten die je kunt bedenken.
- Een zakje speelwol. Zomaar eigenlijk, omdat het er zo vrolijk uitzag en ik het ongetwijfeld ergens voor kan gebruiken.
- Hetzelfde pakketje Angelina (kroop stiekem voor de 2e voor de camera).

En iets waar ik al de nodige lol van heb gehad. Een (let op: mooi woord voor Galgje) pompoenenmaker.


Marianne van Meeuwen (met de liefste antroposofische poppen in haar kraam) legde me uit hoe je hiermee vilten ballen (voor bijv. sleutelhangers, zie 3e foto) kunt maken en ik moet zeggen, het werkt inderdaad hartstikke handig. Ik heb al een aantal ballen halverwege de produktielijn (ze wachten op een sopje). Als iemand het leuk vindt, kan ik een kleine tutorial maken. Ik denk dat ik dat bericht dan 'Harde Ballen' ga noemen (of zou ik dan eindeloos veel hits krijgen via Google ;o)))

9 opmerkingen:

Een famke zei

Tsjonge, paste dat allemaal in de rugzak!?
Wat een prachtige buit, daarbij vergeleken was mijn buit erg mager!
Die sokkenwol had ik nog mee willen nemen, vergeten.
Wat een heerlijke wolletjes allemaal....jij bent vast de komende tijd erg stil.....

Groetjes Christien

Myrthestiek zei

Sinds dit weekend heb ik dus 6 klossen en heb gisteren dus eerst projecten af moeten spinnen omdat alles vol zat :o). Zo'n hele grote lijkt mij ook nog eens wat.

Leuk hé zomaar kadootjes krijgen ;-D. Het is je van harte gegund.

Je hebt heerlijke wolletjes gescoord. Zelf heb ik dus net de andere kleurstelling van de sokkenwol meegenomen. Gaat een truitje worden voor Jasper.

Het hele proces van vuile wol tot project is erg leuk, heb ik heel in het begin ook gedaan. Van lontwol had ik toen nog nooit gehoord :).
Tegenwoordig gebruik ik eigenlijk ook alleen nog maar lontwol; gewoon omdat tijd zooo gelimiteerd is :(.

In augustus is er ook een erg leuke markt in Frederiksoord. Ben je daar wel eens geweest?

PS die harde ballen tutorial wil ik wel eens zien.

Monique zei

Tjee, wat geweldig al die mooie wolletjes, knutjes, kleurtjes, enz.
Lijkt mij ook geweldig om over zo'n markt te kunnen rond neuzen. Misschien komt er ook nog wel eens een markt hier in de buurt, zeeland misschien.

"Harde ballen" daar zou ik toch nog maar even over nadenken, wie weet wat voor reacties je krijgt.

zou wel graag willen zien hoe je die ballen dan maakt!

Groetjes, Monique

Wendy zei

Ik wil wel een lesje harde-ballen-maken hebben hoor. Het lukt mij tot dusver nog niet echt.

Jon zei

Het zijn ook echt hele mooie ronde ballen, ja daar wil het fijne wel van weten... en de rest, ik weiger elk commentaar, zucht alleen maar in opperste aanbidding bij zoveel moois.

Danielle zei

Jaaa, ballen!! (Ik zie hier meteen Van Kooten's Vieze Man over het beeldscherm glibberen...)

Groetjes,
Daniëlle

Ballee zei

Ja, harde ballen! Daar ben ik nieuwsgierig naar, lijkt me leuk om te maken!

En wat een heerlijke oogst!

Vieze wol, heb ik ook gedaan, maar precies hetzelfde: teveel gedoe. En het stinkt.

Olga zei

ha ja ik kom er ook wel achter met die baal vieze wol die ik kocht..man man wat een werk en inderdaad ook wel viezig, maar ik zet nog even door ;-)ik ga wel de lontwol in de toekomst nog meer waarderen!
wauw wat heb je een mooie buit poeh hee!

Anoniem zei

Hoi , mag ik vragen waar in engeland jij je rose gekocht hebt? ik ben zelf nu aan het emailen met hedgehog in engeland, Rose inclusief verzenden 630 euro. dus toch een stuk goedkoper dan in nederland.
groetje sGiny